Discover

ΠεριοχήΗ Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση νησί του Ιονίου πελάγους και βρίσκεται ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά πολύ κοντά στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας από τον οποίο χωρίζετε από μια λιμνοθάλασσα. Εκεί ανοίχθηκε στην αρχαιότητα από τους Κορίνθιους μια διώρυγα (δίαυλος) που στο πέρασμα των χρόνων διαμορφώθηκε ώστε να εξυπηρετεί την θαλάσσια συγκοινωνία του νησιού ενώ η πλωτή γέφυρα 50μ, συνεχούς ροής και δωρεάν διέλευσης, διευκολύνει την οδική πρόσβαση στο νησί.

 

gallery-32_1

gallery-35

 

Η πόλη της Λευκάδας είναι η είσοδος στο νησί και αφετηρία για να το περιηγηθεί και να το ανακαλύψει κανείς. Η δυτική πλευρά του Λευκάδας μοιάζει να είναι παραδομένη στην απέραντη καταγάλανη θάλασσα του Ιονίου και στον ανοικτό ορίζοντα. Εδώ η φύση έχει δημιουργήσει μοναδικές παραλίες. Στη νοτιοανατολική ακτή το πέλαγος μοιάζει με μινιατούρα αρχιπελάγους, με τα καταπράσινα νησιά του απλωμένα νωχελικά περιτριγυρισμένα από τα γαλανά και ήσυχα νερά. Στην απάνεμη ανατολική ακτή της Λευκάδας, απέναντι από την Αιτωλ/νία, στην ήσυχη θάλασσα, διαμορφώνονται μικρές παραλίες και μικρά λιμανάκια. Η Λευκάδα πήρε το όνομά της από τα λευκά βράχια του ακρωτηρίου Λευκάτας που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της.

 

gallery-59

 

gallery-62

Το πράσινο των Σκάρων και το γαλάζιο του Ιονίου σμίγουν στο χωριό της Νικιάνας

Η Νικιάνα, χτισμένη στους πρόποδες του βουνού των Σκάρων, είναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στην προστατευόμενη από τους ανέμους ανατολική ακτή της Λευκάδας, όπου τα γραφικά Ακαρνανικά Όρη, η ήρεμη θάλασσα, οι μικρές φιλόξενες παραλίες, τα γραφικά λιμανάκια, και τα Πριγκιπονήσια, συνθέτουν ένα εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο.

 

Untitled-1

 

Στη Νικιάνα, όπως και κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του νησιού, υπάρχουν πολλές μικρές απάνεμες αμμουδιές. Στο κέντρο του χωριού υπάρχουν παραδοσιακοί φούρνοι, μίνι μάρκετ και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα.

 

DSCN0328χ

 

Το όρος των Σκάρων, που υψώνεται πάνω από την Νικιάνα, αποτελεί το ομηρικό "Νήιον" σύμφωνα με τον μεγάλο Γερμανό αρχαιολόγο Νταίρπφελντ (Dörpfeld). Το δάσος που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού αποτελείται από ένα μοναδικό είδος βελανιδιάς (ρουπάκι), που αυτοφυώς αναπαράγεται εκατοντάδες χρόνια τώρα και έγινε από νωρίς αντικείμενο έρευνας ξένων επιστημόνων, όπως του Γερμανού Σπρένγκερ, ο οποίος έχει καταγράψει από το 1915 τη σπάνια χλωρίδα του δάσους. Η θέα από το βουνό προς τις γύρω περιοχές είναι μοναδική και ο περίπατος ανάμεσα στα αιωνόβια δέντρα θα σας ανταμείψει. Κοντά στην περιοχή των Σκάρων, σε μια βραχώδη έκταση που απέχει 5 χιλιόμετρα από τη Νικιάνα, στο δρόμο προς τον Αλέξανδρο, είναι ριζωμένο μέσα σε μια σπηλιά εδώ και αιώνες το Ασκητήριο των Αγίων Πατέρων. Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι εδώ μόνασαν οι τρεις Άγιοι Πατέρες, που ήρθαν στο νησί μετά την Α΄Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Μέσα στην σπηλιά που αποτελεί τον μικρό ναΐσκο βρίσκονται οι τάφοι τους.

 

Untitled-13

Untitled-2

 

Η Νικιάνα διαθέτει ένα όμορφο και απάνεμο γραφικό λιμανάκι, ιδανικό για σκάφη. Στα κοντινά νησάκια, όπως είναι ο Σκορπίος του Ωνάση, η Μαδουρή του Α.Βαλαωρίτη αλλά και στα λίγο πιο μακρινά (Μεγανήσι, Καστός, Κάλαμος) θα ανακαλύψετε μέρη με μοναδική φυσική ομορφιά και πολλές παρθένες παραλίες. 

 

gallery-64

gallery-67   

 

Στο Νυδρί που απέχει μόλις 5 λεπτά από τη Νικιάνα, θα βρείτε έντονη νυχτερινή ζωή, πολλά εστιατόρια και μαγαζιά. H πόλη της Λευκάδας, που απέχει 7χλμ από την Νικιάνα είναι η πρωτεύουσα του νομού και αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού.

Επικοινωνία

Διεύθυνση

Νικιάνα Λευκάδας Τ.Κ. 31100

30.26450 71480

info@taverna-minas.gr